Tuesday, March 22, 2011

Customer Service macam BLEEP!

The customer services provided by people working in the government sector, to my opinion, is way below par, to put it lightly. To be honest, I have nothing against the government for me to be saying this. And I am a person who believes in individualism, which means every individual is different and that we cannot simply judge everyone by one's actions. But, through my experience with governments servants, I can pretty much say all of them were unsatisfying.

Watch my video on what I think about them.


Chalow :)

Saturday, March 19, 2011

I Wanna Be a Youtube Artist!

Hari ini hari Sabtu. Tak ada buat apa-apa pun hari ni, just duduk rumah mengadap komputer ribaku jer. Disebabkan boring dan malas mentelaah buku, aku cuba try buat video ala-ala vlog dan upload kat Youtube account aku. Korang tengok lar nohh.


Chalow :)

Saturday, March 5, 2011

Plastic Bags Will Cost You

Today is already a Sunday. I guess I didn't keep my words of posting every Friday after all. So what excuse should I give myself? Was I too busy with workloads to post a blog? No, because even though I do have piles of workloads, I haven't start on a single one yet. Thus, the question remains, what is my excuse. Well, I was just to plain lazy, that's why.

OK, with that being said and cleared, let us move on.

Well, untuk dijadikan cerita, yesterday (which was a Saturday) I went to Giant Seksyen 18, to buy stuff. When I got to the cashier, I was told that it was a Saturday which meant no plastic bags will be given. Don't get me wrong, I have nothing against and am fully in support of the 'No Plastic Bags on Saturdays' campaign. At least its a small but meaningful step towards preserving the environment as well as promoting recycling.

Here is a poster of the said campaign.

So, I was actually OK that they won't provide us with the plastic bags. But then the cashier went ahead and said,

"Nak plastic? Kalau nak, satu plasctic 20 sen."

Aku pun dah like WTF? I thought it was suppose to be "NO PLASTIC BAG" day, not "NO PLASTIC BAG UNLESS YOU PAY 20 SEN PER BAG" day!

Terus aku hilang respect kepada campaign ni. I mean, if we really want to promote preservation of our environment, be serious about it! Be strict and provide no loopholes for people to escape from this campaign.

I mean, 20 sen per plastic bag?? Alahai, 20 sen tu kutip kat lantai rumah sewa pun boleh dapat lah! Get my point?

My point is, setakat 20 sen satu beg plastic, ibarat free plastic beg juga tu. Kira macam tak ada maknalah promote "No plastic bag" tapi still got if you want it for a price. Kalau betul-betul nak set a price for it pun, letaklah harga at least pun RM1 per bag. Haaa, kan bagus mahal-mahal. Because our main goal is to discourage people from using plastic bags, not make a profit from selling them!

So, mesti ada yang fikir nanti, "Alahhh, menyusahkanlah nanti tak ade plastic. Nak angkut barang macam mana??"

Bawaklah beg sendiri dari rumah!

Lepas tu, mesti ada orang cakap "Alahhh, menyusahkanlah nak bawak beg!".

Haaa, ni lah mentaliti orang Malaysia! Cakap "tak boleh" sebelum even doing anything. Negative dulu sebelum positive. To they're thinking, they'd rather bring duit syilling 20sen yang nipis tu instead of bringing they're own shopping bags. Lepas tu, kerajaan kita yang sedia kala mengetahui perangai rakyatnya, pergi letak harga 20sen untuk satu beg plastic. Memang tak ada effectlah kepada orang kita!

Haihhhh, Ok, Thats the end of my rant for today. Kenapa aku emo sangat hari ini? Entahlah, mungkin sebab tak dapat Rotiboy yang aku idamkan sangat tu kot.

Anyway, hari tu I went to the movies. Pastu ada tayang satu trailer nih. Mula-mula aku ingatkan movie Hollywood, rupa-rupanya cerita orang kita! Gila cool trailernya weh! Ceritanya keluar minggu depan. First time aku tak sabar nak tengok cerita hasil tanaha air kita! :D

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA


*Chalow

Tuesday, March 1, 2011

A Quick Break for Hearsays

Its around 2 am in the morning, and its a school night (well, its now morning actually). I will be staying up late tonite sebab kena mentelaah buku International Economics untuk test esok. Sambil-sambil study tu, macam biasa lah, buka Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, Tumblr, Blogspot dan lain-lain social-networking website yang mampu procrastinate process pembelajaranku.

Procrastinate punya procrastinate, sampaikan Friendster pun aku log in balik! Alaaa, Friendster lahhh.. Takkan dah lupa pasal beliau kot. Aku rasa kalau tak ada Friendster ni, maka tak ada lah dunia social-networking ni sayang oiii.

Anyway, sambil-sambil aku buka Friendster ni, tergelak terbahak-bahak lar aku tengok gambar zaman-zaman slim aku serta profile information yang sengajaku karang agar nampak 'cool'. Aku ingat lagi, aku create account Friendster nih pun sebab disuruh oleh Felicia Hung yakni kekasih serta bakal isteriku yang pertama. Tapi disebabkan masa tu aku belum 'dapat' si gadis berkacuk ini, maka wajiblah aku karang informationku agar menampakkan ke'hot'an aku yang sediakala ada pada diri ini.

Waduhhhh, apa kejadah aku merepek seorang diri, pagi-pagi buta yang sunyi dengan hanya kedengaran bunyi dengkuran Ajeng Jok Wan iaitu salah seorang dairpad Housemate saya?

Anyway again! Sambilku geledah-geledah profile Friendsterku yang dah berkurun tidakku buka, terserempak pula dengan blogku di account Friendster ni (account Friendster ni ade blognya tersendiri). Maka aku pun baca-bacalah post lama-lamaku sambil membawa kembali perasaan nostalgia pada diri.

Well, if any of you want to have a quick look see what and how I was writing back then, view lar my blog at Far8's Messed Up Blog.

Ok lah, enough of procrastinating and taking so-called '5 mintues' rest'. Its time to be serious! Time to study man!

But after a quick shut of the eyes :p

*Chalow :)

Saturday, February 26, 2011

A Silent Cry

What started out as very good a shiny morning, turned out to be a very disastrous day for me. Thus, I am left feeling depressed. I will not be sharing this problem of mine to the public audience because, being the Cancerian that I am, I have this assumption that nobody in this world will understand what I am going through. And being the Izzat Farid that I am, I don't like to go all dramatic and will always attempt to put on a pleasant smile :)

But, with an unrested mind plus all the depressions and the victimization process that I am going through, one small but very thoughtful surprise made my day a tad bit bearable.

My mom sent me gifts. 3 pairs of polo shirts for class, and some boxes of chocolates.

This really touches my heart I tell you! Sungguh mengharukan ;(

One of the 3 shirts she bought for me was from Zara, which I don't know about you guys, but my family don't usually shop at stores like Zara and the likes. But this one day, I told her that I wanted a Zara piece, konon saja-saja nak berlagak kaya. But my family, not a question of mampu ke tak mampu nak beli, just wouldn't spend that much cash just for a shirt.

That is why it really touches me!

I mean, dah lah my mom tak berkerja, she only gets money for pasar from my dad and my dad rarely buys things for her but buys plenty for his children, but she still bought this shirt out of her own pocket! And aku pulak asyik-asyik minta duit jer, menyusahkan mereka! Ini ke patut dilakukan oleh seorang anak? ;(

With, that being said, I just want to let you know, my family jenis yang tak tunjuk emotions. We don't get all soft and mush-mushi. But, what I know is, my mom would be the perfect person for me to open up to about what I am going through right now.

I love you Ibu ;)

Sms to Ibu: "Ibu, thanks sebab belikan baju n chocolates utk abg!"

...yes, thats as emotion-ful as I can get.

*Chalow :)

Thursday, February 24, 2011

Menyapu Muka or Not?

Ikut kata hati, malas sebenarnya nak buat blog. Tapi ego mengatakan, jangan jadi malas sedangkan aku sendiri tidak suka kepada kemalasan. Jangan jadi 'hangat-hangat tahi ayam' sedangkan aku sendiri megutuk orang yang berbuat demikian!

Jadi, dengan sebab-sebab inilah, aku memaksa diri menulis jua blog ini.

Not only that, tapi aku akan tetapkan commitment, iaitu mewajibkan diri untuk mengarang blog dan publish it on every Friday and Monday(optional).

Well, sebenarnya tak lah wajib, taapi aku akan pastikan aku rase obligated untuk berbuat demikian.

Awat aku ni berbahasa skema pulak? Awat aku ni bunyi macam IniAnwarHadi pulak?

Awat contacts bbm aku sampai sekarang pun cuma ada 12 contacts je ni??

Ok, ni ade cerita sedikit nak habaq kepada hang semua. Hari ini hari Jumaat, jadi bersolat Jumaat lah aku di masjid kawasan rumah aku. Kebetulan hari ni, aku sembahyang bersebelahan Pak Arab ni. So khusyuk-khusyuk punya sembahyang, sesudah memberi salam dan menyapu muka, aku perasan sesuatu perbuatan Pak Arab nih.

Nak tahu apa dia? (kantoi pulak tak khusyuk sebab dok menyaksikan perbuatan orang sebelah)

Anyway, aku perasan Pak Arab ni tidak menyapu mukanya setelah memberi salam. Terus on the spot, aku teringat aku ada terbaca somewhere yang perbuatan tidak menyapu muka sesudah memberi salam adalah perbuatan Nabi Muhammad SAW. Malahan, Baginda tidak menyapu debu dan air yang berada pada dahi Baginda. Tetapi, aku kurang pasti pasal perkara ini.

So, aku googlelahh..

Dan setelah membuat sedikit research, aku dapat tahu yang perbuatan ini adalah hanya mengikut pendapat para ulama sahaja. This is because, sumber yang menyebut tentang perkara ini adalah daripada hadis yang daif (lemah). Because of this, perbuatan ini sama ada sunat disapu ataupun tidak, tidak boleh dikategorikan sebagai Sunah Nabi.

Thus, eventhough amalan ini tidak ditemui dalam mana-mana kitab Mazhab Shafie, Menurut ulama Syafie seperti dinyatakan dalam kitab I’anah al-Talibin walaupun hadis ini daif (lemah), amalan menyapu muka sesudah memberi salam masih digalakkan kerana termasuk dalam kategori fadhail al-‘amal iaitu kelebihan amalan.

Fuhh, penat menaip. Post kali ni dah macam assignment BEL Report Writing pulak.

Hari pun dah nak hujan, tidur pun layan nih.

Kalau tidur, mesti sambil layan lagu ni...


*Chalow :)

Tuesday, February 15, 2011

Sorrows and Goodbyes for Eiqakayangan

I woke up this morning, pukul 12 tengahari and it seemed like it was going to be a nice day. Today is Maulidur Rasul, a national holiday. I slept late last night, hence the late awakening. I grabbed my phone and noticed that I've got 2 miscalls from Norziah, and 1 sms from Bogat. Credit aku habis at that time, so I couldn't return Norziah's call. So I read Bogat's msg, which read "Ada mana?".

I didn't thought it was a big deal at that time, and that when I do eventually top up my credits, I'd get back to them and everything's done. So, I lazed around and turn on my laptop. Clicked my twitter homepage, and that is when things come striking me. The first thing that stroke me was Shery's tweet which read...


At this point, aku dah mengeluh! I was so sure that when Ayie told me yesterday, "Esok pukul 8 tau Ijat!", I interpreted it as 8 malam, not 8 pagi!

But wait, maybe Shery was talking about a pre-celebration or something. So, I began reading more tweets. Then I read Lan's tweet.


Dah sah, memang aku guilty! Sikap sambil lewa aku dah membawa padah! Suka hati aku jer main assume that "pukul 8" is 8 malam and not 8 pagi. Now I know why Norziah was calling me for. Plus, Bogat sendiri pun sms aku! Sedangkan its her celebration, tapi dia pulak bertanyakan aku di mana! Arghhh! Memeng tak boleh terima aku ni.

Soon after, aku keluar pegi ke kedai depan rumah, untuk beli top up Maxis RM10. Aku try calling Norziah, tapi she didn't pick up. I figured dia tidur because 8am is not something you'd wake up for and not sleep afterwards.

What about Bogat's sms? Alamak, I still don't know what to say to her now that this has happened.

Sumpah, this is not an excuse, and it is truly an honest but a silly and messed-up mistake from me. What kind of a friend am I!

But enough of my meaningless self-pity.

Bogat, minta maaf sangat-sangat sebab tak attend celebration kau. Trust me, memang aku nak attend. Memang dari semalam pun aku bersemangat nak tengok muka kau kena surprise. Sorry eh? I promise, I'll make it up to you somehow, sooner or later.

Anyway, goodluck in Indonesia! I know ada complications sikit pasal your whole going there thing, tapi don't worry jangan megeluh Bogat. You're a strong person and I know you will come to love it there! Aku ingat lagi masa aku kena masuk Matrikulasi Melaka dulu, mengamuk-ngamuk aku dibuatnya sampai menangis-nangis sebab tak nak pergi. Almost half a year there pun aku rase benci gila dengan matriks. Tapi, lama-lama, entah macam mana, aku jadi suka kat situ. Lastly, aku even rasa zaman matriks aku adalah zaman paling best aku. So believe me, you're gonna have the time of your life there, I'm sure of it ;)

Well, itu jer lar dari aku ye. Sekarang kena fikirkan apa nak cakap kat kau bila aku call kau nanti.

Have fun, goodluck, jaga diri baik-baik, and we will all be waiting here when you get back :)

Bye for now Bogat! We will miss you :)




P/S: Lepas nih, kau kena jadi penyokong bola Garuda lar pulak eh? :p